Prva IPPC dozvola za "Titan cementaru" iz Kosjerića

Bez autora
Jul 25 2011

Prema današnjem saopštenju ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Olivera Dulića, do 2015. godine 177 preduzeća u Srbiji iz industrijskog sektora moraće da dobiju integrisanu (IPPC) dozvolu. Prva IPPC dozvola danas je uručena predstavnicima “Titan cementare” iz Kosjerića, a cilj te dozvole je da se kroz racionalno upravljanje resursima, primenu najboljih dostupnih tehnika i uštedu prirodnih resursa spreči i kontroliše zagađenje životne sredine. Postupak dobijanja IPPC dozvola zahteva naporan rad i saradnju sa stranim stručnjacima, a izdavanju integrisane dozvole najpre podležu cementare. Nakon njih to je obaveza i za sva preduzeća koja se bave različitim vrstama industrijske proizvodnje, odnosno proizvodnjom i obradom stakla, preradom drveta i kože i slično.

Prva IPPC dozvola za "Titan cementaru" iz KosjerićaPrema današnjem saopštenju ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Olivera Dulića, do 2015. godine 177 preduzeća u Srbiji iz industrijskog sektora moraće da dobiju integrisanu (IPPC) dozvolu.

Prva IPPC dozvola danas je uručena predstavnicima “Titan cementare” iz Kosjerića, a cilj te dozvole je da se kroz racionalno upravljanje resursima, primenu najboljih dostupnih tehnika i uštedu prirodnih resursa spreči i kontroliše zagađenje životne sredine.

Postupak dobijanja IPPC dozvola zahteva naporan rad i saradnju sa stranim stručnjacima, a izdavanju integrisane dozvole najpre podležu cementare. Nakon njih to je obaveza i za sva preduzeća koja se bave različitim vrstama industrijske proizvodnje, odnosno proizvodnjom i obradom stakla, preradom drveta i kože i slično.

Kako je istakao Dulić, prioritet će biti najveći zagađivači, jer u Srbiji mnoga preduzeća raspolažu starim postrojenjima, što zahteva značajne investicije i dobru saradnju sa resornim ministarstvom kako bi se stanje poboljšalo. Dobijanje IPPC dozvole praktično znači da firma raspolaže najboljom tehnologijom i da njeni proizvodi ne predstavljaju problem po životnu sredinu.

Integrisana dozvola izdaje se po prvi put u našoj zemlji i to je važan deo procesa približavanja Srbije Evropskoj uniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik